KURAV’ın 16-19 Ekim 2003 tarihinde Bursa’nın Mudanya ilçesinde düzenlediği ve 70 kadar bilim adamının katılımıyla sunulan “İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe ve Düşünce Sistemi” adlı sempozyumun kitaplaşmış hali.
KURAV’ın 29-30 Mayıs 2004 tarihinde Bursa’da düzenlediği bu sempozyumda, ana hatlarıyla günümüzde Sünnet’in anlaşılmasına ve bu alandaki çalışmalara işaret eden tebliğ ve müzakerelerin yanısıra sünnetin doğru anlaşılmasına ve Hz. Peygamber’in maksadına uygun yorumlanmasına mani olacak rivayet hatalarının ortadan kaldırılması konusunda hadis âlimlerinin ortaya koyduğu çabalar ele alınmıştır.
KURAV’ın 7-8 Mayıs 1994 tarihinde Bursa’da düzenlediği ve Süleyman Ateş, Suat Yıldırım, Zeki Duman, Ali Bardakoğlu, Hayrettin Karaman, Bekir Topaloğlu gibi çok sayıda yetkin ismin “Kur’ân’ı Nasıl Anlamalıyız” sorusunu cevaplayarak görüşlerini toplumla ve ilim adamlarıyla paylaştıkları sempozyumun kitaplaşmış hali.
KURAV’ın 8-10 Kasım 1996 tarihinde Bursa’da düzenlediği bu sempozyumda, Alpaslan Açıkgenç, Salih Akdemir, Mehmet Paçacı, Bekir Karlığa, Sadık Kılıç, Ali Bardakoğlu, Mahmut Kaya M.Sait Şimşek, Dücane Cündioğlu ve Hayri Kırbaşoğlu’nun da aralarında bulunduğu otuza yakın ilim adamı, “Kur’ân’ı Anlamada Tarihsellik Sorunu”na farklı açılardan bakış yapmış ve çözüm önerisinde bulunmuşlardı.
KURAV’ın 14-15 Mayıs 2002 tarihinde Bursa’da düzenlediği bu sempozyumda, ilim dünyasına ve toplumumuza yeni ufuklar açacak biçimde İslam Fıkhının nasıl anlaşılması gerektiğine ilişkin tebliğ ve/veya müzakereleriyle Hayreddin Karaman, Ali Bardakoğlu, Hamdi Döndüren, İbrahim Çalışkan, Yunus Apaydın, Mehmer Erdoğan, Vecdi Akyüz ve Ferhat Koca gibi çok sayıda İslâm hukukçusu yer almıştır.
KURAV sempozyumları içerisinde yer alan 22 Mart 2003 tarihli İslâm Fıkhının Dinamizmi adlı toplantı, fıkhın dinamik yapısını irdelemek ve tartışmak adına düzenlenmiştir. Çalışma, İslâm fıkhını anlamaya ve değerlendirmeye çalışacak olanlara olumlu açılımlar sağladığı gibi İslâm Fıkhı alanına da ciddi katkılar sunmaktadır.
KURAV’ın 25-26 Aralık 2004 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdiği bu sempozyumda Dindarlık olgusu, temel İslâm bilimleri, sosyoloji, psikoloji, psikiyatri, eğitim ve felsefe açılarından bütün yönleriyle ele alınmış, sunulan on beş tebliğ ve bunların müzakeresi konuyu anlaşılır hale getirmiştir. Dindarlık konusunda ilk ciddi çalışma olan sempozyum, KURAV Yayınları’nın yedinci kitabı olarak basıldı.
Bu eser, Türkiye ilâhiyat fakültelerindeki tefsir eğitim ve öğretiminin problemlerini tespit etmek ve çözüm önerileri hazırlamak maksadıyla düzenlenen bir sempozyumun kitaplaşmış halidir. Sempozyumda ele alınan konular ve dile getirilen öneriler, tefsir akademisyenleri kadar Kur’ân’a ve onun anlaşılmasına gönül veren diğer okuyuculara da ışık tutmaktadır.
KURAV’ın 2-3 Ekim 2004 tarihinde Bursa’nın Mudanya ilçesinde düzenlediği bu sempozyumda, zekâtın verilebilmesi için Müslüman’ın taşıması gereken mali şartlar, kendisinden zekat verilecek olan malın kemiyet ve keyfiyeti, Ramazan ayında yoksullara verilen fitre miktarının güncelleştirilmesi gibi konulara yeni bir bakış yapılmış, birçok İslâm hukukçusu ve İktisatçının bilgilerini bir araya getirmesiyle önemli sonuçlara ulaşılmıştır.
KURAV Yayınlarının, Dr. Veli KAYHAN imzalı Kur’ân’ı Tefsirde Usûl ve Gerekli İlimler adlı bu kitap ve daha önce yayınladığı Kur’ân’ı Nasıl Anlamalıyız ve Kur’ân’ı Anlamada Tarihsellik Sorunu adlı kitapları, Kur’ân’ın anlaşılması alanına önemli birer katkı olmakta, bu eser, gerek ele aldığı konular ve gerekse konuların işleniş biçimi ile geniş bir kitleye hitap etmektedir.
Bu kitap, kaynağını Grek felsefesi ve düşüncesinden alan semantik ilminin Kur’ân kavramlarına uygulanmasını test etmeye yönelik olarak hazırlanmış, yazar Dr. Hasan YILMAZ bu kitabında semantik ilmini kaynaklarına bağlı olarak tanıtırken bu ilmin Kur’ân kelime ve kavramlarını anlamlandırırken nasıl bir fonksiyon icra edeceğini göstermeye çalışmıştır.
Dr. Ömer KARA’nın büyük bir emek vererek derlediği bu kitap, Türkiye İlahiyat fakültelerindeki Tefsir akademisyenlerinin biyografik bilgilerini ve yaptıkları ilmi çalışmaların bibliyografik kayıtlarını içermektedir. Eserde, Tefsir akademisyenlerinin kitap, çeviri, tez ve makalelerini, toplantılarda sundukları bildirilerini ve hazırladıkları projeleri bulmak mümkündür.
Sağlıklı bir toplum, adalet fikrinin her bakımdan davranışlarımıza, hayatımıza ve toplumsal yapıya yansımasıyla mümkün olabilir. İşte bizlerde adaletli ve birçok açıdan dengeli bir toplum oluşturabilmek ve toplumsal bütünlüğü sağlamak amacıyla Kur'ân-ı Kerîm'in ve genel olarak İslâm'ın adalet anlayışını masaya yatırmak istedik. Kurulduğu 1993 yılından itibaren önemli birçok bilimsel faaliyete imza atan Kur'an Araştırmaları Vakfı tarafından "Kur'ân ve Sosyal Adalet" başlığı altında altı oturumlu ve halka açık bu uluslararası sempozyumun düzenlenmesi, belirtilen amaca dönük çabanın ifadesidir. Bu çalışma ile bir nebze olsun Kur'ân ve Sosyal Adalet ilişkisi hakkında toplumu bilgilendirme ve aydınlatma görevimizi ifşa etmiş olacağımıza inanıyoruz.
Günümüzde İslam'ı anlama çabaları arasında bazı anlayış farklılıkların ortaya çıkması tabiidir ancak bu anlayış farklılıklarının bir kaosa sebep olduğu ve halkın kafasının karıştırdığı da bir gerçektir. Herkes İslam diyor; fakat kendine özgü farklı bir İslam anlayışı sergiliyor, kendi yorumlarının gerçek İslam olduğunu iddia ediyor, bunun öne çıkması için de büyük bir çaba harcıyor.O halde günümüzde İslam'ı nasıl anlayalım ve yorumlayalım ki bu karmaşadan halkımızı kurtaralım, toplumsal bütünlüğü sağlayalım. İşte "Günümüzde İslam'ı Anlamak" başlıklı bir günlük üç oturumlu ve halka açık bu panel-sempozyum metinlerinin kitaba dönüşmesi belirtilen anlam ve yorum karmaşasını gidermeye dönük bir çabanın ifadesidir.
Kur'an Araştırmaları Vakfı KURAV tarafından 21-22 Nisan 2018 tarihinde Bursa'da düzenlenen çalıştay Vakıf Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz hocamızın ifade ettiği gibi faiz meselesinde ortak dil, ortak anlayış ve ortak anlam üretebilmek üzere konunun taraflarından ilahiyatçı ve iktisatçı akademisyenler, banka ve iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra Yahudi ve Hristiyan temsilcilerinden 50'nin üzerinde katılımcı ile gerçekleşen bir ilmî toplantıdır.